Sunteţi aici: Acasă >> Informatii Generale >> Comunicare >> Proiecte de BUNA PRACTICA >> PFA Loredana Dariciuc

Nițchidorf este un sătuc din județul Timiș. Puțini știu însă că în 1784 a fost înfințat de catre contele Kristof Niczky, de aici si numele, și locuită mai mult de vorbitori de germană și șvabi din Banat. În plus, scriitoarea și câștigătoarea Premiului Nobel pentru Literatură în 2009, Herta Muller, s-a născut în 1953 în Nițchidorf.

 

Vecina renumitei scriitoare, Loredana Dariciuc, este un tânăr fermier ce a beneficiat de finanțare prin Măsura 112. Proiectul în valoare totală de 40.000 euro a fost depus în 2012 și terminat la finele anului 2013.

 

Prin implementarea acestui proiect, s-a urmărit dezvoltarea exploatației prin creșterea numărului de animale deținute. Loredana Dariciuc și-a propus ca 30% din valoarea sprijinului acordat să fie folosit pentru extinderea exploatației prin achiziția de juninci gestante, iar 70% din sprijinul acordat a fost folosit pentru acoperirea parțială a cheltuielilor exploatației. „în fermă lucrez doar eu și cumnata mea, deci PFA-ul Loredana Dariciuc are un singur angajat”. Impactul este mai mult unul social, ferma însemnând „casa”: „clienții noștri au devenit și prietenii noștri”. De la acest principiu a pornit Loredana Dariciuc în momentul în care a dorit elaborarea proiectului: „imi doream o afacere care să îmi permită să stau cu copiii, să ducem o viață sănătoasă și să pot câștiga un venit”.

 

Atunci s-a gandit să acceseze fonduri europene nerambursabile, despre care auzise de la prieteni și să dezvolte ferma zootehnică pe care o deținea, printr-o „infuzie” de junici cu înalt potențial genetic.

 

În prezent, ferma produce produse lactate (unt, brânză, iaurturi) și le comercializează clienților cărora le place să manânce sănătos, prin intermediul comenzilor primite pe e-mail. Livrarea este întotdeauna făcută personal, fapt ce conferă siguranță clienților: „un produs cu gust, miros și culoare este ceea ce își dorește fiecare om pentru a pune pe masă. Deci, dacă această afacere este bine făcută, nu are cum să nu aibă succes”.

 

Beneficiarul își aduce aminte cu emoție momentul în care și-a văzut visul împlinit și spune că singura dificultate pe care a întâmpinat-o a fost atunci când a trebuit să se înscrie într-o asociație de producători: „a fost dificil deoarece în județul Timiș era o singură asociație de acest gen. Până la urmă, am găsit o asociație unde m-am și înscris”.

 

Pe viitor, doamna Dariciuc dorește să mai acceseze fonduri europene prin PNDR pentru a achiziționa utilaje și pentru a micșora costurile cu prestarea de servicii. Produsul preferat al beneficiarei este untul, însă nu poate spune că acesta este „specialitatea casei”.

 

Și daca este vorba despre un exemplu de bună practică, la final am rugat-o pe Loredana Dariciuc să transmită un sfat ca de la beneficiar la potențial beneficiar: „sfatul meu pentru cei ce își doresc să acceseze fonduri europene este acela de a se informa foarte bine atunci când pornesc la drum. Pentru a reuși, trebuie să știi ce îți dorești”.

 

ALTE PROIECTE DE BUNĂ PRACTICĂ

 

Descriere sintetică a proiectului

Beneficiar

PFA LOREDANA DARICIUC

Denumire proiect

Dezvoltare fermă zootehnică, localitatea Nițchidorf, județul Timiș

Reprezentat legal

Loredana DARICIUC

Amplasare

Sat Nițchidorf, nr.291, județul Timiș

Măsura

Măsura112 „Instalarea tinerilor fermieri”

Data depunerii

01.05.2012

Data contractării

06.09.2012

Data finalizării

22.11.2013

Valoarea finanţării nerambursabilă / fonduri publice

40.000 euro

Valoarea totală a proiectului

40.000 euro

Număr de angajați

1

Cifră de afaceri

 -


 
Împreună creştem satul românesc.