Sunteţi aici: Acasă >> Informatii Generale >> Comunicare >> Proiecte de BUNA PRACTICA >> SC Agil SRL

Fost avocat transilvănean și revoluționar român pașoptist, Avram Iancu s-a născut în 1824 și a fost conducătorul Țării Moților comandând armata românilor transilvăneni, în alianță cu armata austriacă, împotriva trupelor revoluționare ungare. Astăzi, Avram Iancu este considerat cel mai mare erou național al românilor din Transilvania, iar memoria lui este cinstită de români, îndeosebi de moți, printre care trăiesc și azi urmașii foștilor lăncieri ai lui Iancu, de la 1848.

 

Probabil ca vă întrebați ce legătura are această scurtă incursiune în istorie, în speță Craiul Moților cu fondurile europene. Ei bine, beneficiarul proiectului prezentat, este chiar un descendent al lui Avram Iancu.

Acum, ca atenția dumneavoastră este sporită, vă propunem să facem o incursiune în istoria fabricii de preparate din carne AGIL TIMIȘOARA. Doamna Simona Bordea, reprezentatul legal al S.C. AGIL S.R.L. a depus în 2009 un proiect pe Măsura 123 „ Creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere”, proiect care avea ca obiectiv extinderea fabricii de preparate din carne prin construcția de spații de procesare (spații de pregătire șunci, de refrigerare, de uscare și afumare), spații de depozitare (congelator), achiziția de utilaje tehnologice de mare productivitate pentru produse feliate (mașina de feliat mezeluri și de ambalat produse feliate) și achiziția de mijloace de transport specializate pentru distribuție.

 

În 2010 a fost semnat Contractul de Finanțare iar proiectul a fost finalizat în 2013. Obeictivele proiectului au fost îndeplinite, fabrica fiind dotată în prezent cu utilaje de ultimă generație și având în prezent 379 de angajați, o creștere de la 127 înainte de depunerea proiectului. Cifra de afaceri s-a modificat de asemnea, de la 19 milioane lei înainte de depunerea proiectului, la 67 de milioane lei în 2014.

 

În scurtul interviu avut cu doamna Bordea, aceasta ne-a comunicat că ideea de proiect a plecat de la dorința de adaptare la Normele Europene legate de prelucrarea cărnii. De asemnea, s-a dorit creșterea calității produselor iar fabrica veche nu putea susține aceste obiective. În acel moment, pentru beneficiar a fost clar faptul că trebuie să aleagă: putea păstra afacerea doar în urma unei modernizări sau renunța la fabrica în care, pe lânga eforturi financiare, investise și sentimente. Numele a fost ales inteligent, astfel că literele combină numele membrilor familiei Bordea cu atributul „agilitate”. Doamna Bordea spune ca SC AGIL SRL este o firmă cu adevărat agilă.

 

A aflat despre fondurile europene prin PNDR 2007-2013 din legislație. A studiat posibilitățile dezvoltării împreună cu membrii familiei și a decis accesarea Măsurii 123. Drumul nu a fost ușor, firma lovindu-se de probleme birocratice. Momentul demărarii proiectului este și acum riterat cu placere la fel ca și cel al finalizării acestuia: „am sesizat îmbunătățirea condițiilor de lucru pentru salariații noștri în cadrul proceselor de ambalare, livrare, igienă, calitate și așa mai departe. Cofinanțarea a fost asigurată atât prin intermediul unui credit de la o bancă, cât și din surse proprii”.

 

În  prezent, numărul clienților AGIL este în creștere de la un an la altul, aceștia fiind mulțumiti de calitatea salamului Vino-Rosso, șuncii de casă și a celorlalte sortimente. „Nu putem spune că avem o specialitate a casei deci toate produsele noastre sunt speciale. Magazinele noastre ocupă o pondere însemnată în vânzarea cu amănuntul a produselor din carne și a altor produse alimentare precum renumita Pleskavița. Suntem prezenți pe piață prin intermediul celor 60 de puncte de lucru dechise în județele Alba, Arad, Caraș-Severin, Cluj, Gorj, Hunedoara, Bihor și Timiș”.

 

Viitorul pare stabil în ochii doamnei Bordea, AGIL concentrându-și eforturile către respectul pe care il au pentru clienți, calitatea superioara a produselor dar și către seriozitatea în relațiile de colaborare cu toți partenerii de afaceri.

 

La asemenea obiective (actuale și de viitor), am cerut un sfat ca de la beneficiar la viitor beneficiar. Pentru a va convinge că stăm de vorbă cu ruda lui Avram Iancu, vă lăsam să observați corectitudinea și demnitatea din sfatul beneficiarului: „îi sfătuim pe cei care vor să acceseze fonduri europene să respecte prevederile legii deoarece nu proiectul nu poate fi finalizat daca există intenții de fraudare. Sumele de bani sunt justificare în cele mai mici detalii de accea este important să fiți serioși și să urmăriți atingerea scopului propus prin proiect”.

ALTE PROIECTE DE BUNĂ PRACTICĂ

 

Descriere sintetică a proiectului

Beneficiar

SC AGIL SRL

Denumire proiect

Extindere fabrică de preparate din carne cu spații de procesare și depozitare în Timișoara, jud. Timiș

Reprezentat legal

Sat Garana, localitatea Brebu Nou, jud. Caraș-Severin

Măsura

Măsura 123Creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere

Data depunerii proiectului

09.09.2009

Data contractării proiectului

01.04.2010

Data finalizării proiectului

01.04.2013

Valoarea finanțării nerambursabile/ fonduri publice

5.014.616 lei

Valoarea totală a proiectului

10.029.232 lei

Număr de angajați

379

Cifră de afaceri

67 milioane lei

 


 
Împreună creştem satul românesc.