Sunteţi aici: Acasă >> Informatii Generale >> Comunicare >> Proiecte de BUNA PRACTICA >> SC Cofetăria Anira SRL

Acest exemplu de bună practică este unul deosebit de „dulce” și anume  Cofetăria ANIRA - o afacere dezvoltată prin fonduri europene.

 

Proiectul a fost depus pe Măsura M123/XS13 „Creșterea valorii adăugate a produselor agricole și forestiere”, iar cofetăria este situată în Comuna Dobroiești – județul Ilfov.

„Numele cofetăriei a fost inspirat de numele copiilor noștri: AN ( Anca) si RA (Radu)” spune doamna Anca Petruța Tecșor, reprezentatul legal al SC COFETARIA ANIRA SRL.

 

Valoarea finanțării nerambursabile prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2007 – 2013 a fost de 1.200.000 lei iar valoarea totală a proiectului s-a ridicat la 4.695.585 lei. Firma a fost înființată în luna octombrie 2006, acționarii și administratorul firmei fiind trei dintre fondatorii unui alt laborator de patiserie-cofetărie care a funcționat cu succes în Comuna Dobroești din anul 2000. Întrucât locația acelui vechi laborator nu permitea modificări pentru adaptarea la cerințele sanitar-veterinare și de siguranță a alimentelor impuse prin legislația aplicabilă după aderarea României la UE, s-a decis începerea acestui proiect. S-a înființat o firmă nouă (Cofetăria Anira) prin care să se deruleze proiectul de realizare a unui nou laborator de patiserie-cofetărie, construit și utilat în concordanță cu reglementările Uniunii Europene.

 

Anul 2007 a reprezentat pentru COFETĂRIA ANIRA anul în care s-a conturat proiectul, s-a stabilit cu exactitate ce se dorește de la noul amplasament, ținându-se cont de cerințele pieței europene privind siguranța alimentelor, s-a realizat schița proiectului ținând cont de fluxul tehnologic, s-a stabilit necesarul de utilaje și echipamente și s-a întocmit proiectul tehnic al noii construcții. În anul 2008 fost elaborată documentația necesară pentru obținerea unei finanțări nerambursabile în cadrul Schemei de ajutor de Stat - XS13/123A/2008.

 

 

Oportunitatea oferită de Schema de Ajutor de Stat XS 13/123A/2008 a venit în întâmpinarea nevoilor firmei de a reuși să-și construiască, amenajeze și doteze cu utilaje tehnologice, echipamente și instalații, laboratorul de producție patiserie-cofetarie. Prin implementarea proiectului, s-a realizat unul dintre cele mai moderne laboratoare de cofetărie-patiserie din regiunea București-Ilfov.

Investiția a constat in :

 

 - proiectarea și realizarea unei clădiri P+1E (suprafața desfășurată construită de 669.13mp; suprafața utilă de 568.03mp ) cu destinația laborator de producție cofetărie-patiserie, spațiu de prezentare și desfacere. Amenajarea interioară a spațiilor de fabricație, depozitare și desfacere a fost realizată în conformitate cu legislația europeană referitoare la siguranța alimentară.

 

 - achiziționarea de echipamente de climatizare, de tratare a aerului și a apei: instalație paratrăsnet, separator de grăsimi, ministație de dedurizare apă, centrale pentru tratarea aerului proaspăt, ventiloconvector pentru tratarea aerului recirculat, centrală termică, chiller și boiler, toate acestea pentru funcționalitatea clădirii și a instalațiilor aferente acesteia în concordanță cu scopul pentru care a fost realizată investiția,

 

 - achiziționarea de utilaje și dotări moderne în vederea utilării spațiilor de fabricație, depozitare și vânzare a produselor de patiserie-cofetărie, necesare atât pentru realizarea condițiilor optime de lucru cât și a condițiilor de depozitare și vânzare a produselor.

 

„Produsele sunt fabricate după rețete proprii și se încadrează în categoria produselor de patiserie-cofetărie proaspete. Gama sortimentală de produse fabricate de COFETĂRIA ANIRA este vastă și cuprinde aproximativ 200 de produse. După părerea mea, cele mai apreciate produse sunt cozonacii și pasca, ambele făcute << ca la mama acasă>>”, spune doamna Tecșor.

 

Întrebată despre dificultățile de care s-a lovit în derularea proiectului, beneficiarul ne-a spus că „proiectul a fost unul amplu, iar documentația pe măsură, dificultățile majore pe care le-am întâmpinat au fost în special legate de întocmirea și avizarea dosarelor de achiziții. Am apreciat însă foarte mult implicarea și înțelegerea de care au dat dovadă toți experții din cadrul OJPDRP Ilfov si CRPDRP 8 București –Ilfov. A fost o provocare pentru noi realizarea și implementarea acestui proiect a cărei documentație a fost elaborată de către noi, bineînțeles cu consultanță de specialitate pe partea de tehnologie alimentară și arhitectură.”

 

Au fost câteva momente memorabile pe care beneficiarul le-a trăit, printre care cel al aprobării proiectului și bineînțeles cel al inaugurării, moment în care toate eforturile și munca depuse au fost răsplătite de aprecierile primite din partea clienților si de sentimentele de satisfacție trăite ca urmare a finalizării acestei provocări.

 

Cofinantarea a fost o alta provocare pentru doamna Tecșor. Aceasta a fost asigurată din surse proprii și printr-un credit bancar. „Din păcate solicitarea noastră de creditare a fost depusă într-o perioada în care piața imobiliară din România era în declin, de aceea procesul de aprobare a creditului a fost unul anevoios și a durat mai mult de 1 an. În tot acest timp am fost nevoiți să susținem investiția din surse proprii. Drept urmare, ritmul de lucru nu a fost cel propus, de aceea totul a fost decalat, astfel că abia în iulie 2011 am reușit să finalizăm proiectul”.

 

Fiind un proiect bine făcut (acesta asigura funcționarea în cele mai bune condiții cel puțin 5 ani de acum încolo), doamna Tecșor nu se mai gândește la accesarea altor fonduri pe termen scurt.

 

La capitolul sfaturi, beneficiarul a ținut să facă o serie de recomandări potențialilor beneficiari: „Le recomand în primul rând să facă o analiză amănunțită a ceea ce se dorește a fi realizat astfel  încât, documentația depusă să fie cât mai apropiată de  ceea ce va fi pus în practică. Modificările ulterioare cer timp si aprobări suplimentare. În al doilea rând,  recomand implicarea beneficiarului în realizarea documentației, chiar dacă aceasta este întocmită de consultanți. Nu în ultimul rând, foarte importantă este asigurarea din timp a cash-flow-lui în vederea prefinanțării și cofinanțării proiectului”.

 

În prezent, pe piața locală nu există un competitor direct pentru produsele fabricate în laboratorul COFETĂRIEI ANIRA. Clienții cofetăriei recomandă produsele iar, de la un an la altul, vânzările cresc.

 

Atuurile afacerii sunt următoarele:

 - strictețea cu care se respectă rețetele și modul de preparare a produselor amintesc clienților de gustul clasic tradițional al produselor;

 - cozonacii și pasca se produc după o rețetă proprie, clienții regăsind în aceste produse aroma produselor făcute în casă;

 - întrucât se produc serii mici de produse, se asigură o prospețime maximă a produselor și nu se folosesc conservanți;

 - pentru prepararea aluaturilor și a cremelor, se folosesc ingrediente naturale de bază deci nu se apelează la paste concentrate pentru prepararea cremelor;

 - unele dintre produsele cofetăriei și-au căpătat deja un renume, în special produsele tradiționale de casă (cornulețe, plăcinte, biscuiți, etc.);

 - laboratorul are angajat personal specializat cu experiență în domeniu, astfel că rețetele, procesele tehnologice și micile „secrete” de fabricație fac diferența față de ceea ce produce concurența.

 

Cofetăria are în prezent 9 angajați și o cifră de afaceri de 828.000 lei in 2014 (mai mare cu 32% față de cifra din 2013 și cu 127% mai mare decât în primul an de activitate - 2012).

ALTE PROIECTE DE BUNĂ PRACTICĂ

 

Descriere sintetică a proiectului

Beneficiar

SC COFETĂRIA ANIRA SRL

Denumire proiect

Realizarea unui laborator de producție patiserie-cofetarie cu spațiu de prezentare prin Schema de ajutor de stat XS13/123A/2008

Reprezentat legal

Petruța Anca TECȘOR

Amplasare

Sold. Dumitru Gheorghe, nr.3, sat Dobroești, județul Ilfov

Măsura

Măsura 123 „Creșterea valorii adăugate a produselor agricole și forestiere”

Schema de ajutor de Stat XS13 „Stimularea IMM-urilor care procesează produse agricole în vederea obţinerii unor produse alimentare, altele decât cele prevăzute în Anexa 1 a Tratatului CE precum şi a celor care desfăşoară activităţi de procesare a produselor agricole în vederea obţinerii şi utilizării surselor de energie regenerabilă şi a biocombustibililor”

Data depunerii

10.12.2008

Data contractării

07.05.2009

Data finalizării

07.02.2012

Valoarea finanţării nerambursabilă / fonduri publice

1.200.258 lei

Valoarea totală a proiectului

4.695.585 lei

Număr de angajați

9

Cifră de afaceri

828.000 lei


 
Împreună creştem satul românesc.