Sunteţi aici: Acasă >> Informatii Generale >> Comunicare >> Proiecte de BUNA PRACTICA >> SC Sipigferm SRL

Inginerul Alexandru Szekely a fost întotdeauna pasionat de agricultura. Astfel, a accesat programul preaderare SAPARD și a pus bazele unei afaceri bazate pe creșterea porcinelor. După un timp, a realizat că nu putea continua afacerea deoarece prețul pe cap pucel era foarte mare.

Următorul pas firesc, a fost să dezvolte afacerea prin găsirea unei soluții de a micșora prețul/cap purcel și de a deveni competitiv.

 

Astfel, în 2011 a depus un proiect prin Programul Național de Dezvoltare Rurala 2007-2013, Măsura 121 „Modernizarea exploatațiilor agricole” prin care a înființat în cadrul fermei un sector de reproducție porcine. Dupa finalizarea proiectului în valoare de aproximativ 1,8 milioane euro, ferma este capabilă să producă 16.000 de purcei pe an.

 

Exemplul de bună practică este dat de SC SIPIGFERM SRL, comuna Șibot, județul Alba, societate ce are în prezent 10 angajați și o cifră de afaceri de 5 milioane de lei.

 

„Investiția are un puternic impact economic, fiind singura și cea mai modernă fermă de reproducție procină din județul Alba, capabilă să producă 16.000 de purcei pe an care pot fi comercializați către alte ferme de îngrșare. De asemenea, ferma este un important centru de practică pentru absolvenții universităților și liceelor de profil agricol/zootehnic din zona Transilvaniei”.  Numele fermei vine de la comuna Șibot: Sibot-Pig-Ferma.

 

Beneficiarul a fost foarte receptiv la tot ceea ce înseamnă fondurile europene: „au existat campanii de mediatizare și informare bine structurate chiar înainte ca România să fie membră a Uniunii Europene. Toate acestea ne-au ajutat să accesăm fonduri europene prin programul SAPARD și apoi prin PNDR 2007-2013”.

 

Ca orice proiect complex, la capitolul implementare, domnul Szekely s-a lovit de proceduri greoaie și de o perioadă lungă de așteptare pentru ca proiectul să fie selectat. Totul a meritat însă, bucuria materializării proiectului într-o fermă modernă fiind nemarginită.

 

„Datorită experienței acumulate, am reușit să avem credibilitate și o relație bună cu băncile private și de stat. Cofinațatea nu este un lucru ușor de obținut, dar în ultimii ani, băncile au manifestat o deschidere tot mai mare către invesțiile în sectorul agricol/zootehnic și oferă dobânzi atractive la credite”.

 

Domnul Szekely spune că odată prin gustul accesării fondurilor europene, a învațat să își structureze ideile și să prevadă care va fi următorul pas. În consecință nu se va opri aici și va continua să elaboreze proiecte noi susinute prin fonduri europene.

 

SIPIGFERM se adresează fermelor de îngrășare care vor beneficia de tineret procin cu un nivel de sănatate ridicat. În încheiere, l-am rugat pe beneficiar să dea un sfat tuturor celor ce si-au propus să acceseze fonduri europene prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2020: „sfatul personal pentru cei ce vor să acceseze fonduri europene este să-și structureze bine idea de investiție, să nu exagereze cu investiții mari de la început și odată ce au întocmit proiectul cu ajutorul unui consultant, să persevereze în obținerea unei cofinanțări. După implementare și finalizare, trebuie implicare maximă în activitatea proprie pentru a se asigura că investiția va fi una de succes”.

 

ALTE PROIECTE DE BUNĂ PRACTICĂ

 

Descriere sintetică a proiectului

Beneficiar

SC SIPIGFERM SRL

Denumire proiect

Înființare sector reproducție porcine

Reprezentat legal

Alexandru Arpad Szekely

Amplasare

Str. Principală, nr.210, Șibot, județul Alba

Măsura

Măsura121 „Modernizarea exploatațiilor agricole”

Data depunerii

27.04.2011

Data contractării

10.07.2012

Data finalizării

31.10.2014

Valoarea finanţării nerambursabilă / fonduri publice

800.000 lei

Valoarea totală a proiectului

9.414.169 lei

Număr de angajați

10

Cifră de afaceri

5 000 000 lei


 
Împreună creştem satul românesc.