Schemele de ajutor de stat GBER și de minimis aferente sM 4.2
SCOPUL:
Scopul schemei de ajutor de stat GBER vizează îmbunătăţirea nivelului general de performanţă al întreprinderilor, prin creşterea competitivităţii întreprinderilor care realizeză investiţii în domeniile de intervenţii eligibile menţionate în prezentul Ghid.
Scopul acordării sprijinului de minimiss este de a crește competitivitatea întreprinderilor prin realizarea de produse noi, cu valoare adăugată, fără a afecta însă concurenţa pe piaţa internă şi comerţul intracomunitar într-o măsură contrară interesului comun.
OBIECTIVELE:
1. Introducerea de noi tehnologii şi procedee pentru obţinerea de noi produse neagricole sau de o calitate superioară;
2. Creşterea calităţii produselor obţinute, a siguranţei alimentare şi obţinerea de noi produse competitive, cu impact economic asupra procesării ulterioare în întreprinderi, cu asigurarea standardelor veterinare şi de siguranţă alimentară;
3. Creșterea numărului de locuri de muncă
BENEFICIARII:
· Întreprinderile definite conform legislației naționale în vigoare;
· Cooperativele, grupurile de producători constituite în baza legislației naționale în vigoare
SPRIJINUL NERAMBURSABIL:
Valoarea maximă a ajutorului acordat în cadrul prezentei scheme aferenta sM 4.2 nu poate depăşi plafonul maxim/ proiect după cum urmează:
i. 1.000.000 Euro/ proiect pentru IMM în cazul proiectelor care nu presupun investiţii care conduc la un lant alimentar integrat;
ii. 1.500.000 Euro/ proiect pentru alte întreprinderi pentru proiectele care nu presupun investiţii care conduc la un lant alimentar integrat;
iii. 2.500.000 Euro/ proiect pentru investițiile care conduc la un lanț alimentar integrat* (indiferent de tipul de solicitant), precum și pentru forme asociative, în cazul proiectelor care nu presupun investiţii care conduc la un lanț alimentar integrat.
În cazul în care beneficiarul solicită sprijin prin schema de minimis (dar nu mai mare de 200.000 Euro) pentru costuri generale proiect, plafoanele maxime pe proiect prevăzute anterior se reduc cu o valoare echivalentă unei intensități de până la 10% din însumarea cheltuielilor eligibile din bugetul GBER, respectiv cu max. 10% din (1.2+1.3+cap.2+cap.4) pentru proiectele care prevăd construcții ‐ montaj, respectiv cu max. 5% din (1.2+1.3+cap.2+cap.4) pentru proiectele care prevăd investiţii în achiziţii simple (fără construcții ‐ montaj).
Notă de clarificare privind aplicarea Schemei GBER
Notă privind DEPUNEREA documentelor SITUAȚII FINANCIARE pentru sesiunile deschise în 2016 și prelungite în 2017
INFORMARE privind completarea Cererea de finanțare a informațiilor referitoare la contul bancar
Pentru parcurgerea cu succes a tuturor etapelor de depunere on-line a Cererii de finanțare, trebuie să folosiți browserul Internet Explorer, Versiunea 11.
Pentru a nu întâmpina probleme în completarea Cererii de finanțare sau a formularelor de plată în format PDF, este obligatorie utilizarea ACROBAT READER și să urmați pașii de mai jos:
- Identificați Cererea de Finanțare sau formularul dorit și salvați-l pe calculatorul dumneavoastră.
- Deschideți cu Acrobat Reader DC sau cea mai nouă versiune - pe care o puteți descărca gratuit la adresa - http://get.adobe.com/ro/reader/ .
- Formularul poate fi completat și ulterior tipărit în vederea semnării; puteți salva formularul pentru completări ulterioare.
Dacă apar probleme la descărcarea Cererii de Finanțare sau a formularului dorit faceți click aici. Utilizarea oricărui alt software la completarea informaţiilor din formularele în format .pdf poate duce la apariţia unor erori la depunerea formularelor, uneori, chiar la imposibilitatea depunerii acestora.
Readucem în atenție faptul că, înainte de a depune în format electronic pe portalul AFIR orice fel de documente sau anexe la proiectul dumneavoastră, vă rugăm să verificați dacă acestea sunt cele mai recente versiuni electronice disponibile pe acest portal.
Acest lucru este foarte important în vederea evitării disfuncționalităților care pot apărea ca urmare a depunerii unor versiuni mai vechi sau eventual neactualizate, ale documentelor menționate, care, după depunere, generează erori în sistemul electronic automat și duce la blocarea evaluării proiectului depus în diverse etape ale acestuia.
Puteți vizualiza VARIANTA aplicabilă în sesiunea 2018 a Ghidului solicitantului (GS) pentru submăsura 4.2 - „Sprijin pentru investiții în prelucrarea/ comercializarea și/ sau dezvoltarea de produse agricole”, Schemele de ajutor de stat GBER aferente sM 4.2, precum și Anexele aferente acestui Ghid, descărcând documentele de mai jos.
Caută:
Ziua Internațională a Conștientizării
Risipei și Deșeurilor Alimentare
C P A C
Catalogul Produselor și Activităților Certificate
PROGRAMUL,
ÎNDRUMARUL și
CODUL
de bune practici agricole pentru
protecția apelor împotriva
poluării cu nitrați
CONECT este o platforma gestionată
de Secretariatul General al Guvernului
prin care este încurajată dezvoltarea
organizațiilor neguvernamentale, dar și
participarea publică și voluntariatul.
Descărcați aplicația
de mobil APEL 112 aici:
REZULTATELE CONSULTĂRII PUBLICE
pentru modenizarea
POLITICII AGRICOLE COMUNE
Despre celelalte Programe desfăşurate sub egida Uniunii Europene în România, vă invităm să vizitaţi pagina de web a
Centrului de Informare al Comisiei Europene în România